Vad är LORAWAN och Collactivates tjänst Digital Surveillance As A Service

Vad är LORAWAN och Collactivates tjänst Digital Surveillance As A Service

Vill du övervaka din fastighet på ett smart och enkelt sätt? Då kan du vara intresserad av Collactivates tjänst Digital Surveillance As A Service, som använder sig av LoRaWAN-teknik för att skicka data från sensorer till molnet. I det här inlägget ska vi förklara vad LoRaWAN är, hur det fungerar och vilka fördelar det har för dig.

LoRaWAN står för Long Range Wide Area Network och är en trådlös teknik som möjliggör långdistanskommunikation mellan enheter med låg energiförbrukning. Det betyder att du kan placera sensorer på olika platser i din fastighet, till exempel för att mäta temperatur, fuktighet, rörelse, ljud eller ljus, och få informationen skickad till en central server via ett LoRaWAN-nätverk. Därifrån kan du sedan analysera och visualisera data i Collactivates molntjänst, som ger dig full kontroll och överblick över din fastighet.

LoRaWAN har flera fördelar jämfört med andra trådlösa tekniker, såsom wifi, bluetooth eller mobilnät. För det första har LoRaWAN en mycket lång räckvidd, upp till 15 kilometer på landsbygden och 2-5 kilometer i städer. Det innebär att du inte behöver installera många basstationer eller repeaters för att täcka ett stort område. För det andra har LoRaWAN en mycket låg energiförbrukning, vilket gör att sensorerna kan drivas med batterier i flera år utan att behöva bytas. Det minskar både kostnader och underhåll. För det tredje har LoRaWAN en hög säkerhet, eftersom data krypteras med AES128-bitars nycklar och endast kan avkodas av mottagaren. Det skyddar din data mot obehörig åtkomst eller manipulation.

För att använda LoRaWAN behöver du ha tillgång till ett LoRaWAN-nätverk, som består av sensorer, gateways och en nätverksoperatör. Sensorerna är de enheter som samlar in data från din fastighet och skickar den via radiovågor till en gateway. En gateway är en enhet som tar emot data från flera sensorer och skickar den vidare till en nätverksoperatör via internet. En nätverksoperatör är en tjänst som hanterar dataöverföringen mellan gateways och molntjänster, som Collactivates Digital Surveillance As A Service.

Det finns flera sätt att få tillgång till ett LoRaWAN-nätverk i Sverige. Ett sätt är att använda sig av en kommersiell nätverksoperatör, som Netmore, som erbjuder LoRaWAN-täckning på många platser i landet. Du kan se hur täckningen ser ut i ditt område på deras hemsida. Ett annat sätt är att använda sig av ett offentligt eller privat nätverk, som drivs av kommuner, företag eller organisationer. Du kan kontakta Collactivate för att få mer information om vilka nätverk som finns tillgängliga i ditt område. Ett tredje sätt är att skapa ditt eget nätverk, genom att installera en egen gateway i din fastighet. Collactivate kan hjälpa dig att hyra eller köpa en gateway som passar dina behov.

Oavsett vilket sätt du väljer att ansluta till LoRaWAN, kan du dra nytta av Collactivates tjänst Digital Surveillance As A Service, som ger dig en komplett lösning för att övervaka din fastighet på ett smart och enkelt sätt. Med Collactivate får du tillgång till sensorer, molntjänst, support och rådgivning, allt till en fast månadskostnad. Du kan välja mellan olika paket och funktioner, beroende på vad du vill mäta och övervaka i din fastighet. Du kan också skräddarsy din egen lösning, genom att välja bland ett stort utbud av sensorer och tjänster.

Om du vill veta mer om LoRaWAN och Digital Surveillance As A Service, eller beställa en gratis demonstration, kan du kontakta Collactivate på info@collactivate.se eller 08-123 456 78. Vi ser fram emot att höra från dig!

Tillbaka till blogg