Åtgärdsförslag Smart trygghetsaktör

Åtgärdsförslag – Steg 3: Använd Smart trygghetsaktör – behovsstyrd kommunal närvaro utifrån trygghetssensorer

När en plats har genomgått problem- och orsaksanalys i Steg 2 och trygghetsarbetet nu går in i Steg 3 – riktade insatser inom Tillsammans för trygghet-metoden, rekommenderas att införa Smart trygghetsaktör som en målinriktad åtgärd.

En Smart trygghetsaktör är en kommunal resurs – till exempel fältassistenter, uppsökande team eller trygghetsvärdar – som styr sin närvaro till de tider och platser där behovet är som störst, baserat på data från trygghetssensorer och andra källor inom EST-flödet.

Syftet med åtgärden:

  • Stärka social närvaro på rätt plats i rätt tid, där analyser och sensordata visar ökad risk för otrygghet, samlingar eller ordningsstörningar.
  • Skapa trygghet genom mänsklig närvaro och relationsskapande insatser – en annan effekt än vad väktarnärvaro ger.
  • Förebygga eskalering av problem genom tidig kontakt, dialog och närvaro bland individer eller grupper på plats.
  • Koppla samman teknik, analys och kommunal närvaro – en del av det samordnade trygghetsarbetet i steg 3.

Så fungerar det:

  1. Sensorer och tidigare insatsdata analyseras och visar mönster i när, var och hur otrygghet uppstår.

  2. En trygghetsaktör – ofta en kommunal resurs med relationsbyggande uppdrag – schemalägger sin närvaro utifrån dessa mönster, och får även notifieringar vid realtidsavvikelser.

  3. Vid aktivitet på avvikande tider eller platser larmas eller informeras teamet, som åker till platsen för att observera, samtala och vid behov dokumentera.

  4. Observationer, kontakter och åtgärder återförs till EST-arbetet och kompletterar annan data i det kontinuerliga trygghetsflödet.

Exempel på tillämpning i Steg 3:

  • Ett uppsökande ungdomsteam får underlag från trygghetssensorer som visar att en viss skolgård återkommande har aktivitet kvällstid. De schemalägger riktade insatser på just den platsen, under de specifika tiderna.
  • Trygghetsvärdar i centrum riktar sin närvaro till entréer och gångtunnlar där sensoraktivitet ökat de senaste veckorna.
  • Fältassistenter får realtidslarm vid plötsliga samlingar i en annars lugn park, och kan snabbt vara på plats och möta individer med låg tröskel.

Förväntad effekt:

  • Ökad precision i det förebyggande arbetet – insatserna sker där de gör störst skillnad.
  • Tydlig återkoppling till boende och närmiljö – man märker att det händer något när problem uppstår.
  • Stärkt relationskapande trygghetsarbete, där tekniken inte ersätter människan, utan vägleder den.
  • Färre incidenter och minskad belastning på akuta insatser – eftersom närvaron är tidig och löpande.

Smart trygghetsaktör är en nyckelkomponent i det samordnade trygghetsarbetet i Steg 3 – där teknik, människa och analys möts för att skapa verklig skillnad på plats.

Tillbaka till blogg