Smarta sensorer

Ny teknik ska göra Bäcklösa i Uppsala tryggare. Genom att bland annat samla in data om ljud och ljus kommer speciella åtgärder kunna sättas in.

Smarta sensorer kommer under en period att samla in data kring rörelsemönstret i Uppsalahems fastigheter och tanken är att de ska lära sig vad som är ett avvikande beteende.

– De ska lära sig att det exempelvis inte är normalt att någon befinner sig i trappuppgången eller källarutrymmet i flera timmar eller under natten, säger Maria Svanberg, innovationschef på Uppsalahem.

Sensorerna samlar in data från de allmänna utrymmena i fastigheterna. Det kan vara närvaro, ljud, ljus och doft. Det vill säga, sensorerna ger en stor mängd information om vad som händer i husen, utan att Uppsalahem hanterar några personuppgifter.

Tanken är att sensorerna ska samla in statistik som sedan kan användas till att förbättra tryggheten i området, exempelvis genom att det går larm till väktare eller trygghetsvärd.

Artikeln är från SVT. Se Maria berätta om Collactivates sensorer och läs hela artikeln på  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/smarta-sensorer-i-fastighet